måndag 9 december 2013

Empati i den vackra decembermånaden


Sverige är så vackert i december. Alla fönster ser varma, inbjudande och ljusa ut. Som om novembermörkret aldrig funnits och varje liten bostad på varje liten plätt i vårt avlånga land osar värme och gemenskap. Men trots julstjärnan, trots ljusslingan på balkongen och pepparkakslukten i trapphusen finns ensamheten. Den icke självvalda, den som blivit påtvingad, som sliter och gör ont som gör julens röda färg till allt annat än förknippad med glädje och varm glögg. Bakom julgranens sken, hyacinten i fönstret och luciatågen i skolan finns tomma bankkonton, tömda vindunkar och olyckliga barn som får fira julen själva medan mamma och pappa sover av sig ruset i vardagsrummet. Mitt bland dignande julbord, bakom julkransar på vita ytterdörrar och förväntningar om spännande överraskningar under granen tidig julaftonsmorgon finns det föräldrar som sliter för att lyckas få till julen, kunna köpa en julklapp åt sina förväntansfulla barn, möta materialism, konsumtionen och det svenska egot. Sverige är vackert i december, men så fyllt av olyckliga människor och "jante". Var dumpades empatin? I vilken djup källarhåla lämnades medmänskligheten?

Sverige gråter. Runt dig finns en mängd människor som sliter ont. Släpp garden och släpp in dina medmänniskor. Lämna misstänksamheten där du aldrig hittar den igen och lita till din medmänniska som behöver din hjälp. Ett lyckligt barn är det vackraste som finns. Låt fler glädjetårar rulla längs kinderna. Våga ge fler barn än dina egna vackra minnen.

Inför julen finns en mängd granar som söker julklappar, hjälpkassen Sverige samlar in matcheckar och julklappar. Hjälpkassen Jämtland likaså. Tänk om vi alla, som kommer ha mat på bordet och julklappar under en gnistrande gran kunde ge något. Vi har allt att vinna men inget att förlora.

Sverige skulle bli så mycket vackrare om vi visste om att det bakom de röda välvattnade julstjärnorna fanns mer gemenskap, mer glädje, mat på bordet till alla och en liten julklapp under granen.

Fråga chans på empatin igen och rota fram den dammiga medmänskligheten. Våga avstå något litet och vinn något som är så mycket större. Det har du råd med.

 Visar IMG_20130112_230225.jpg
Ta hand om varandra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar